Bir sürü boya çeşidi var ama bunlardan kimyasal olanları mı yoksa doğal olanları mı tercih edeceksiniz? Hangisini seçmelisiniz?
Güzelim saçlarınızı değitirmek, sevmediğiniz beyazlardan gizlemek veya ufak bir ışıltı yaratmak için ne kadar çaba sarf ettiğinizi biliyorum. Size en uygun saç boyası nasıl seçilir? Nelere dikkat edilmesi gerekir? Öncelikle baz alınacak metot hangisidir? Saç sağlığına zarar vermeyen kullanım biçimleri nelerdir? Hadi saçlarınıza hayat katalım!
Meşhur analarımızdan, anne annelerimizden kalan ve bugüne gelen Kınadan bahsedelim. Kına halkımızda çok popüler olup avantajı çivit, papatya gibi doğal saç boyalarının saç sağlığına verebileceği tehlikelerin hiçbirini bünyesinde bulundurmamaktadır. Kına en fazla tanınan saç boyası olarak bilinir.
Kına saç boyası ve dövme yapımında da kullanılmaktadır. Kına genellikle Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Hindistan’da yetiştirilen bitkilerden elde edilmektedir. Elde edilen bitkilerden çıkan renkler sarıdan kırmızıya kadar değişirken esmer veya turuncu tonlardan geçmektedir. Bunlar da genellikle maun veya kumral yansımalar elde edilmesine neden olabilmektedir.
Bir çok doğal boya çeşidi kına hammaddesi kullanılarak yapılmaktadır. Fakat bu bitki fazla renk sunmadığı için bazı üretici kaynakları kına ile çivit gibi karışımlarla farklı renk yelpazesi üretmektedirler.
Doğal boyalar saç telinin içine nüfuz etmediği için beyaz saçı tam olarak kapatmaz. Fakat doğal boyalar saçlara ışıltı ve dolgunluk kazandırmaktadır. Bu yüzden doğal boyalarla saça bakım yaptırmak son derecede avantajlıdır. Saçınızı boyamak yerine sadece güçlendirmek ve kuvvetlendirmek istiyorsanız nötr kına uygulamanız da yarar var. Boya maddelerinden arınmış kına saçınızı boyamayacaktır.
Sentez ile edilmiş doğal boyalar daha ufak moleküllere sahiptir. Bu özellik saçların tümüne en ince ayrıntısına kadar nüfuz etme özelliği sağlar. Bu yüzden saç rengin bütünüyle genelleşmektedir.
Doğal boyalar şampuanlamayla yok olur. Düzenli olarak kullanılırsa yoğunlukları artar; çünkü saçta halen var olan boyanın üzerine tutunurlar. Böylece doğal boyalar, saçın genel bütünlüğünü bozmadan saç renginin sabit tutulabilmesi açısından yararlıdır.
Kimyasal boyalara oranla daha uzun bir bekleme süresiyle uygulanmalıdırlar. Bu süre geneilikle bir saat olmasına rağmen, her şey saçınızın doğal rengi ve kalitesine bağlı olarak dikkatle uygulanmalıdır. Örneğin açık renk saçta “havuç turuncusu” gibi bir sonuç istenmiyorsa, uygulama süresi kısa tutulmalıdır.
Doğal boyayla boyanmış bir saça kimyasal boya uygulandığında, kutuda belirtilen süreden daha uzun bir uygulama süresine ihtiyaç vardır. Kimyasal bazlı boyanın kuvvetlenen saça nüfuz etmesi ve bunu aşması daha uzun süre tutar. Beklenen neticeyi almak bazen birkaç denemeyle mümkün olur.